Please use this identifier to cite or link to this item: http://repozitory.zhatk.zt.ua//handle/123456789/142
Title: Діагностика, симптоматика та джерела інфекції чорної ніжки картоплі
Authors: Положенець, Віктор Михайлович
Немерицька, Людмила Вікторівна
Keywords: картопля
бактеріальні хвороби
патогенез
стійкі сорти
potato
bacterial diseases
pathogenesis
resistant varieties
Issue Date: 2019
Publisher: НУБіП України
Citation: Положенець В. М., Немерицька Л. В. Діагностика, симптоматика та джерела інфекції чорної ніжки картоплі / В. М. Положенець, Л. В. Немерицька // Наукові доповіді НУБіП України. – 2019. - № 6(82).
Abstract: За результатами фітопатологічних обліків щодо уточнення, розповсюдження і шкідливості чорної ніжки картоплі, територію України поділено на три зони: а) сильного розвитку хвороби, де число уражених рослин перевищувало 5 %, а бульб після збирання врожаю – 10 % (північна і центральна частина Полісся, передгір’я Карпат, Буковина); б) помірного розвитку хвороби, де кількість хворих рослин сягала до 5 %, а бульб перевищувала 7 % (південна частина Полісся, Лісостепова зона); в) зона не значного розвитку бактеріозу, яка не перевищувала кількість уражених чорною ніжкою рослин 2 %, а бульб – 4 % (зона Степу). Симптоми чорної ніжки на стеблах картоплі проявлялися у формі в’янення та загнивання стебел. У хворих рослин на сходах відмічалося пожовтіння нижніх листків, основа стебел і коренева система, залежно від резистентності до патогену сортів набувала темного, бурого або темно зеленого забарвлення. Основним джерелом інфекції, при ураженні картоплі чорною ніжкою, були хворі посадкові бульби.
Description: According to the results of phytopathological records regarding clarification, distribution and harmfulness of the black leg of potatoes, the territory of Ukraine divided into three zones: a) strong development of the disease, where the number of affected plants exceeded 5%, and tubers after harvesting - 10% (northern and central part of Polissia, Carpathian foothills, Bukovyna); b) moderate development of the disease, where the number of diseased plants reached 5%, and tubers exceeded 7% (south part of Polissia, Forest-steppe zone); c) zone of not significant development of bacteriosis, which did not exceed the number of plants affected by black leg of 2%, and tubers - 4% (Steppe zone). Symptoms of black leg on potato stalks were manifested in in the form of wilting and rotting of stems. It was noted in sick plants on the stairs yellowing of the lower leaves, the base of the stems and the root system, depending on varieties resistant to the pathogen acquired a dark, brown or dark green color. The main source of infection is potato damage black leg, there were diseased planting tubers.
URI: http://repozitory.zhatk.zt.ua//handle/123456789/142
ISSN: 2223-1609
Appears in Collections:Статті

Files in This Item:
File Description SizeFormat 
ДІАГНОСТИКА, СИМПТОМАТИКА ТА ДЖЕРЕЛА ІНФЕКЦІЇ.pdf548,46 kBAdobe PDFView/Open


Items in DSpace are protected by copyright, with all rights reserved, unless otherwise indicated.